//Vreme je za novi krug

Vreme je za novi krug

V Beogradski festival cveća, 20/21 septembar 2014
Park Manjež

Peti po redu BFC protekao je u odličnom raspoloženju, malo po kiši više na suncu, a sve u svemu prateći svoju osnovnu ideju – život je u skladu sa prirodom!

Prvi dan druženja na ovogodišnjem BFCu bio je nešto kraći, ali i veoma uspešan. Posetioci su stigli da razgledaju mini oaze zelenila i cveća – i nauče kako da kreiraju sopstvene, da uživaju u kafi na eko-udobnim jastucima, da se okušaju u poznavanju puteva reciklaže, planiranju parkova po svojoj meri, ali i da se pripreme za finale Šumarskog višeboja.

Obavljene su divne razmene i darivanja – Tetra Pak ambalaža za biljke, čas joge u ekološki inspirisanom ambijentu kao i korisni razgovori i konsultacije sa gostima iz regiona i inostranstva na različite teme – od budućnosti urbanog prostora po meri deteta, inicijativa za uspostavljanje urbanih bašti do perspektiva razvoja zelenije Promenade beogradskog probalja.

Drugi dan sa puno sunca i još više drugih razloga postao je provod u parku – idealan za pravljenje maketa od reciklata, finale Šumarskog višeboja ili osvajanje bujnih krošnji platana u Manježu, koje je demonstrirao Marko Švenda, urbani drvoseča i gost BFCa iz Zagreba.

Na poligonu Srbija Šuma, u takmičenju za šampiona Šumarskog višeboja, okušalo se čak 10 ekipa, a pobednici su osvojili nagradu od 20.000 dinara. Doncafa je i ove godine darivala biljkom kafe one koji su se proslavili poznavanjem tog nezamenljivog sastojka života, a svi posetioci su mogli da uživaju u njenim novim, šarenim aromama.

Porodični dan u parku, šaren od cveća i ljudi, sa jasnom porukom da volimo svoje okruženje radi zdravije i lepše budućnosti zatvorio je i ovaj, jubilarni, Beogradski festival cveća, a otvorio vrata za neke nove saradnje, za zeleniju urbanu sredinu i odgovorniji odnos prema životnom okruženju.

Tim BFCa zahvaljuje se Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda i brojnim prijateljima i učesnicima koji su podržali naše jubilarno izdanje.