//Tu se sreću priroda i mašta

Tu se sreću priroda i mašta

I Beogradski festival cveća
23-26. septembar 2010.

Prvi Beogradski festival cveća je pokrenuo radoznalost, izmamio puno osmeha i preživeo prve kritike i hvale! Pokazao kako srce našeg grada može postati oaza lepše, kreativnije i, najvažnije, zdravije urbane svakodnevnice. BFC je na nov i svež način pozvao i podsetio građane da i sami mogu da doprinesu izgledu svog grada i neposrednog okruženja, zahvaljujući pokrovitelju festivala gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Tokom četiri dana posetilo nas je preko 5000 ljudi. Stručnom skupu BFCa odazvalo se 150 učesnika. U kreativnim i rekreativnim radionicama učestvovalo je više od 500 dece. Beograd je pokazao da smo mu potrebni kao i on nama! 

Urbani džepovi i Baštenske kolonije, KC Grad

Uz podršku i aktivno interesovanje preko 150 učesnika BFC je u KC Gradu predstavio dve inicijative i konceptualna rešenja za urbanu regeneraciju Beograda. Zasnovani na istraživanju bogate međunarodne prakse projekti Urbani džepovi i Baštenske kolonije, svaki na svoj način, pokazuju i objašnjavaju jednostavna i ekonomski dostupna sistemska rešenja koja nude ogromnu i višestruku dobrobit kvalitetu gradskog života.      

Inicijativa za uredjenje malih zelenih, napuštenih i blokovskih prostora pod nazivom „Urbani džepovi Beograda“ tokom 2011 dobiće svoje pilot izdanje uz podršku gradskog Sekretarijata za životnu sredinu. Poseban kuriozitet Prvog BFCa pripređen je predavanjem Lori Konijam, pejažne arhitektice i umetnice iz Pariza koja je sa publikom podelila svoje bogato i jedinstveno profesionalno iskustvo.

Zahvaljujemo se predstavnicima opština i javnih institucija, studenatima i profesionalacima pejzažne arhitekture iz Beograda i Novog Sada koji su svojim prisustvom i aktivnim učešćem pokazali veliko interesovanje i potrebu za razvojem javne debate na ovu temu!

Mesto gde priroda postaje inspiracija i kreacija, galerija Progres

Uvek aktuelna tema – umetničko istraživanje prirode, osvetljena je putem različitih medija,  umetničkih pristupa, senzibiliteta i formata. Delima likovne i primenjene umetnosti, skulpturom i instalacijom, fotografijom, dugometražnim i kratkim filmom, predstavili su se autori koji svoja dela grade i posvećuju ovoj temi.   

Atrakciju izložbe predstavljale su cvetne instalacije domaćih studija za cvetni dizajn i aranžiranje, a fantastični omaž Planeti francuskog reditelja Žan Artija Bertnarda „Home“ ostavio je bez daha domaću baš kao i publiku širom sveta.

Zeleno srce grada, Plato Filozofskog fakulteta

Urbani prostor platoa je postao zelena oaza sa zelenim instalacijama značajnih poruka, od poziva na stvaranje boljeg grada, do upozorenja i podsećanja na klimatske promene. Radionica Moja prva biljka, aranžiranje cveća, edukativni, informativni i izdavački centri o značaju šuma i botanike, mini vrtovi vodećih domaćih biroa napravili su ambijent inspiracije i učenja za sve generacije posetilaca.

Akademski park bez granica

Oni mlađi oprobali su se i takmičili na poligonu Šumarski višeboja, u Akademskom parku. Učesnici četiri osnovne škole pokazali su sportski duh i u nesvakidašnjem prostoru gradskog parka savladali zanimljive prirodne prepreke u stilu igara bez granica.