//Grad po meri deteta

Grad po meri deteta

Dok su se festivali nizali svake godine u septembru, mi smo razvijali razne urbano-ekološke projekte, kao što je i Grad po meri deteta. A šta to znači?

Radili smo anketiranje roditelja, dece, pedagoga i psihologa, pitali ih šta je to što je njima potrebno da se grad razvija u njihom ritmu i sa njihovim potrebama, jer pitati je važno! Obradili rezultate sa kojima smo mogli dalje u akciju. Švedski institut nam je pomogao da nadjemo partnere koji su nas edukovali i sa kojima smo zajedno kreirali metodologiju rada.

Tako smo od 2013. do 2016. umrežavali studente arhitekte i pejzažiste da uz vodstvo mentora iz Švedske zajedno predlažu i kreiraju prostore za decu, roditelje, mlade, bake i deke. Bili smo u Švedskoj da vidimo dobru praksu, vodli i predstavnike Urbanističkog zavoda, novinare i motovisane studente. Rezultate, idejna rešenja i koncepte prezentovali srpskoj javnosti, a naša iskustva u radu na projektu prezentovali i u Stokholmu.

Srpska prestonica i ostali gradovi su od tada do sada dobili razna igrališta i to je baš lepo, ali se to u našim glavama podrazumeva, kao osnovno dečije pravo. Podrazumeva se i O2 i čist H2O, a gde smo sada? Gde su deca Bora i Zrenjanina, da li su ostvarila osnovna prava na život?