//Glavu gore, nežno gazi

Glavu gore, nežno gazi

II Beogradski festival cveća
23/25 septembar 2011.
Park Manjež i KC Grad

Preko 12 000 posetilaca, više od 60 izlagača i učesnika, i sunčani vikend obeležili su tri dana Drugog Beogradskog festivala cveća – sve u srcu Beograda a zahvaljujući podršci prijatelja i partnera festivala: Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda, opštini Savski venac, JP-u Srbija Šume, JKP-u Gradsko zelenilo, kompanijama Strauss Adriatic (DONcafé), Tigar i EkoStar Pak.

Kroz sedam programskih zona na Drugom BFCu prikazanu su projekti sadašnjosti i budućnosti domaćih pejzažnih profesionalaca i studenata, umetnika, kompanija, javnih institucija i udruženja.

Ove godine pratili su nas prijatelji u celom svetu putem live stream-a! Hvala kompaniji Maksnet na tome.

Zona osVRT

Drugi Beogradski festival cveća otvoren je stručnim skupom osVRT uz poziv stručnjacima, predstavnicima javnih institucija, privrednog sektora, nevladinih organizacija i medija da podstaknu dinamičniju razmenu informacija o strategijama, projektima i proizvodima koji nude perspektivu zdravijeg i lepšeg Beograda budućnosti. U fokusu osVRTa bila je Strategija pošumljavanja Beograda (Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda), GIS za zelenilo (Gradsko Zelenilo/UPAS), savremeni trendovi u uređenju eksterijera i perspektive proizvoda od reciklata gume (kompanija Tigar).

Zona VRT VRTova

Zone VRT VRTova prikazala je savremene tendencije u pejzažnoj arhitekturi koje su predstavili renomirani pejzažni biroi. Beograđani su imali priliku da prošetaju kroz vrtove Pistoia Piante, Demetre, Gras Gardena, Europlantuma i Gardoš usluga, originalno dizajnirane i bogate nesvakidašnjim postavkama.

U radionici “U potrazi za ZENom” posetiocima je približen duh Japana, kroz meditativno uživanje u uređenju zen vrta, umetnost i veštinu kreiranja ikebane Studia Opstanak, kao i jedinstvenu izložbu bonsai eksponata Udruženja bonsai Beograd.

Zona VRToglavica

U zoni VRToglavica mogli ste da prošetate kroz prostorne kreacije studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, učenika i profesora Tehničke škole Drvo Art, Poljoprivredne škole Beograd i Šumarskog fakulteta. U radionici SOS Origami studenati Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, zajedno sa posetiocima olistali su Drvo dobrih želja svojim ekološkim porukama.  

Zona VRTlog

Kreativna zona VRTlog postala je jedna posebna bašta! Bašta dobre energije, osmeha i cvetanja – jer svako u sebi nosi cvet! U interaktivnom performansu JA SAM CVET, autora Uglješe Vrcelja, u produkciji agencije SuperDot – više od 100 ljudi procvetalo je u svojim saksijama.

Vikend u VRTlogu obojili su i nastupi studenata Muzičke akademije u Beogradu, izložba studenata Akademije lepih umetnosti pod nazivom PROMENE – brzi crteži, grafike Efekti prirode umetnice Vesne Opavski i skulpture PTICE, vajara Bojana Krstića.

Zona VRTeška

U okviru zone VRTeška, na Drugom Beogradskom festivalu cveća ponuđeno je sezonsko cveće, cvetni aranžmani, detalji za enterijer i eksterijer – ukratko nezaobilazni detalji koji će oplemeniti svaki dom. Humanitarna prodaja radova dece specijalne škole „Anton Skala“ i Dnevnih boravaka „Obrenovac“ i „Kornelije Stanković“, izazvala je veliku pažnju i simpatije.

VRTić

U okviru zone VRTić, namenjenoj deci, u saradnji sa JP „Srbijašume“ organizovan je ŠUMARSKI VIŠEBOJ, rekreativno takmičenje u kome su učestvovali šestaci 16 beogradskih osnovnih škola. Uz podršku JKP “Gradsko zelenilo” organizovana je radionica MOJA PRVA BILJKA, u kojoj su deca naučila kako da zasade i da se brinu o mladim sadnicama, koje su dobili na poklon. U interaktivnoj predstavi RECIKLAŽA NIJE FOLIRAŽA najmlađi su kroz pesmu i igru sa Vilama naučili kako da sortiraju otpad. Zavod za zaštitu prirode je u kreativnoj radionici Bojanka biodiverziteta decu upoznao sa zaštićenim i ugroženim vrstama flore i faune.

Zona izVRTanje

U Parku Manjež 24 i 25. septembra, posetioci su mogli da se odmore i relaksiraju u zoni izVRTanje, začinjenom aromatičnim mirisima i ukusima – od kafe do raznovrsnog začinskog bilja i upotpune svoj doživljaj čitanjem knjiga izdavačke kuće Geopoetika i časopisa Sensa koji su štampani na recikliranom papiru.

Još jedan udah prirode na času joge u parku organizovao je joga studio Ane Rado.