//Buđenje čula u Parku Manjež

Buđenje čula u Parku Manjež

VI Beogradski festival cveća, 26/27 septembar
Park Manjež

Šesti BFC protekao je u znaku buđenja svih čula, a rani jesenji ambijent Parka Manjež pretvorio u scenu ispunjenu mirisima, ukusima, oblicima, bojama i zvucima, kreirajući autentičan urbani doživljaj

BFC je i ovog puta obradovao Beograđane raznovrsnim programima, sa preko 60 učesnika i izlagača, u kojima je publika bila pozvana da uživa i aktivno učestvuje kreacijama, znanjem i glasanjem! 

Kultura za sva čula

Posetioci festivala mogli su da stimulišu i istraže svoje čulne doživljaje u Senzornom vrtu BFCa, konstruktorskoj radionici Mikado struktura ili da učestvuju u performansu Šeto čulo, peti element – Cvet simulirajući zvuke kiše, vetra i groma na replikama srednjevekovnih teatarskih zvučnih mašina.

U okviru audio-vizelne instalacije “Ptice” posebna radionica posvećena je deci i mladima kroz istraživanje onomatopeja i oblika prirode. Edukaciji i kreativnom razvoju najmlađih posvećene su i brojne radionice crtanja, oblikovanja i eksperimentisanja širom parka Manjež. 

Sasvim posebnu notu dobio je vikend u Manježu kroz izvođenja vrsnih muzičara domaće klasične scene koji su oduševili prisutne svojim aranžmanima i interpretacijama klasike, popa i balkanskog zvuka.

Ovaj umetnički doživljaj otvoren je plesnim nastupom „Valcer cveća“ u izvođenju baletskog studija Adađo.  

Rascvetavanje uz Flosal

U zoni “Rascvetavanje uz Flosal svi zainteresovani dobili su naučno zanosvane savete  profesionalaca o nezi i organskoj prihrani za svoje cvetne ljubimce, dok su najkreativniji dečiji crteži nagrađeni kartama za predstave u pozorištu Duško Radović.

Uz podršku Flosala, kao novina Šestog Beogradskog Festivala Cveća organizovano je glasanje publike za izlagača sa najboljom postavkom, a među tri izglasana favorita žiri je za pobednika proglasio Rasadnik Torteli iz Temerina i dodelio mu titulu “Flosal utisak 6. BFCa” kao i novčanu nagradu.

BFC “classics and specialites”

Osim mirisa cveća, sa tradicionalno kvalitetne izložbe VRTeška, posetioci su uživali u mirisima i aromama novih ukusa Doncafe, a oni koji su pokazali dobro poznavanje ove kulture i da osvoje biljku kafe. Biljku na poklon dobili i svi učesnici akcije „Moja prva biljka, moja prva reciklaža – donesi 5 upotrebljenih Tetra Pak ambalaža“, i tako stekli prve lekcije o važnosti reciklaže i pravilnog postupanja sa ambalažnim otpadom.

Pod nazivom “Organik ukus” održala se po četvrti put u okviru Festivala pijaca WWOOF domaćina koji su ponudili zdravu i organsku hranu proizvedenu ručno i na tradicionalan način. Ovogodišnji BFC bio je i domaćin “Otvorenog predavanja o ljudskim pravima” posvećenog srpskom znakovnom jeziku i pravu na informisanje osoba sa oštećenim sluhom, u organizaciji Centra za orjentaciju društva i Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ).

Time je u duhu solidarnosti, međusobnog uvažavanja i razumevanja, uz podršku za brigu kako o ljudima, tako i o prirodnom okruženju uspešno započelo buđenje šestog čula na ovogodišnjem Beogradskom festivalu cveća, i naravno, nastavlja se… pratite i dalje BFC Facebook

BFC su podržali Sekretarijat za kulturu i Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.