Naš grad, naša scena

ngns

Platforma “Naš grad, naša scena” podržala inicijativu za oživljavanje bioskopa „Slavica“ i kulturnog života na Karaburmi.  

Inicijativa „Pravac Slavica“ je u nedelju 14. maja organizovala  niz aktivnosti u parku pored davno zatvorenog bioskopa „Slavica“ na Karaburmi  u cilju oživljavanja tog prostora. Građani  različitih uzrasta sa pokretačima inicijative razmenjivali su ideje o značaju rehabilitacije pomenutog dela Beograda, i načinima na koji se ona može ostvariti.

Najmlađi su crtali i učestvovali u radionici animacije, uživali u osvežavajućoj limunadi, dok su se oni stariji prisećali kako je izgledalao kada je bioskop radio i šta im je značio tada a šta bi mogao da znači u budućnosti. Zbog iznenadnih majskih pljuskova planirani program nije izveden u celosti, pa će u narenih mesec dana biti zakazano ponovno okupljanje. Članovi Inicijative „Pravac Slavica“ najavljuju održavanje raznovrsnih aktivnosti među kojima su  kreativne radionice, projekcije kratkih filmova domaćih autora i nastupi lokalnih muzičkih bendova, kako bi okupili komšiluk i pokrenuli javni dijalog oko ideje kulturnog centra na Karaburmi.

„Nakon dugotrajnog istraživanja prepoznali smo potencijal  i mogućnosti  nekadašnjeg bioskopa „Slavica“  i  došli na ideju da ga oživimo pokretanjem ideje multimedijalnog kulturnog centra“, ističe Aleskandra Ugrinović, arihitekta i PR Inicjative.  Ugrinović dodaje da je jedan od ciljeva okupljanja opipavanje pulsa građana Karaburme i  saznavanje njihovog mišljenja i reakcija na pokrenutnu zamisao. 

Okupljenim građanima a naročito deci je naročito bila zanimljiva radionica animacije koja je koristila posebno za ovu priliku izrađenu mašinu za gledanje pokretnih slika na pedale - Zootrop, koju su napraviljena uz pomoć umetničke grupe "Karkatag", multimedijalnog umetnika Uroša Krčadinca i aktivističkog kolektiva za promišljanje javnih prostora "Ministarstvo prostora". 

Dvanaestogodišnji  Jovan, jedan od posetilaca,  nije krio oduševljenje zbog događaja organizovanog  u njegovom komšiluku.  „Super mi je ovde, lepo se provodim i ako se ovako nešto ponovi sigurno ću doći!“, naglašava osnovac.  Jovanova mama dodala je da je oduševljena idejom i da je uverena da će građani podržati akciju, jer u njihovom kraju trenutno ne postoji ustanova koja organizuje aktivnosti kulturnog karaktera. 

O značaju kulture i važnosti rehabilitacije prostora bioskopa „Slavica“ govorila je i Ivana Malinović ispred građanske platforme i projekta „Naš grad, naša scena“, preko koje je pokrenuta Inicijative „Pravac Slavica“. „Na prostoru Karaburme ima 50 000 stanovnika, koji nemaju ustanovu u kojoj bi mogli zadovoljiti potrebu za kulturom, koja je neophodni element kvalitetnog života. Takođe je evidentan nedostatak kvalitetnih prostora za decu, osim standardnih igrališta sa ljuljaškama, penjalicama, klackalicama ne postoji mesto na kojem bi mogli razvijati kreativnost“, objasnila je Malinović. 

Projekat „Naš grad, naša scena“ regionalnog je karaktera i posvećen je kreativnoj transformaciji javnih gradskih prostora u mesta kulture, igre i dijaloga. On omogućava građanima da preko veb portala http://nasgrad.org/ mapiraju, istaknu i okupe lokane istomišljenike oko zapuštenih javnih prostora koje bi preuredili i dali im novu, korisniju i bolju svrhu, a kreatvici iz oblasti urbanih umetnosti će im nakon toga predložiti načine i rešenja za ostvarivanje predloženih zamisli i željenih promena.

Incijativu možete pratiti ili joj se priključiti preko sledećih linkova:

https://www.facebook.com/pravacslavica/?fref=ts

https://beograd.nasgrad.org/inicijativa/14/marijane-gregoran-62-belgrade

https://www.facebook.com/nasgradnasacena/?fref=ts

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Vesti Naš grad, naša scena
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.