“Naš grad_Naša scena”

ngns

Regionalni projekat posvećen kreativnoj transformaciji malih gradskih prostora  

BFC je započeo sa realizacijom regionalnog projekta 'Naš grad_Naša scena' a cilj nam je da u javnim prostorima grada razvijemo niz kreativnih, socijalno angažovanih intervencija, prema predlozima korisnika tih prostora, i u saradnji sa kreativcima u oblasti urbanog dizajna i umetnosti.

'Naš grad_naša scena' sprovodi se u četiri regionalna grada u partnerstvu sa Arch komunom - Centrom za arhitekturu i kulturu iz Podgorice, Centrom za životnu sredinu iz Banja Luke i Koalicijom za održivi razvoj iz Skoplja, a projekat finansira Balkanska fondacija za umetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund - BAC). BAC je podržan od strane Vlade Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije (EFC).

Mreža partnera iz četiri balkanska grada će kroz niz kreativnih intervencija tražiti inovativna i participativna rešenja za unapređenje javnog prostora i korišćenje zajedničkih dobara kao mesta za kulturu i umetnost.  Uz podršku lokalnih građana, mladih profesionalaca i umetnika kao i gradskih zvaničnika projekat će nastojati da uspostavi dobru praksu i stalnu mrežu za razmenu iskustava balkanskog regiona.

Važan deo projekta i kampanje je interaktivna internet platforma NašGrad.org, alat koji će korisnicima omogućiti da brzo i lako mapiraju gradska mesta i prostore i identifikuju svoje potrebe u njima. Podaci dobijeni putem platforme NašGrad.org će omogućiti da zainteresovani građani artikulišu svoje inicijative, a kreativcima iz oblasti urbanih umetnosti da zajedno sa njima osmisle rešenja za aktivaciju prostora.  Ovaj proces će pratiti formiranje timova za razvoj instalacija, performansa, street art događaja i drugih akcija za izabrane javne prostore.

Verujemo da dobro upravljanje zajedničkim prostorima i kreativni procesi koji pri tome uključuju zajednicu neguju socijalne veze koje nam pomažu da oblikujemo jedinstveni kulturni identitet grada.

 

 

ngns   EFC   bas

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Projekti Naš grad, naša scena “Naš grad_Naša scena”
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.