Građanska inicijativa za gradske baštenske zajednice „BAŠTAlište“

Baštalište je baštenska zajednica u Slancima, 10km od centra Beograda. Po modelu zapadnoevropskih „community gardens“, a u duhu solidarnosti i deljenja u Baštalištu se uzgaja organsko povrće za sopstvene potrebe. Osnovni cilj „Baštališta“ kao građanske inicijative je promocija koncepta gradskih baštenskih zajednica, osnivanje i upravljanje zajedničkim gradskim baštama u Srbiji i zagovaranje sistematskog uključivanja gradskih bašta u lokalne urbanističke planove.

 Pošto grad Beograd zvanično još uvek ne prepoznaje potrebe građana, kao ni svoj interes da zapuštene gradske prostore pretvori u cvetnjake i povrnjake, odlučili smo da sopstvenim iskustvom proverimo da li je ekipa „gradske dece“ sposobna da probudi u sebi „zeleni gen“ i uživa u plodovima svog rada.  Baštalište je osnovano aprila 2013, a njegovi osnivači su udruženja građana su „Beogradski festival cveća„ i „Ama – Centar za negu čoveka i prirode“

Gradske baštenske zajednice prepoznate su kao alat za kreiranje održivih gradova u mnogim svetskim metropolama poput Berlina, Pariza, Nju Jorka  i Havane . Iskustva ovih gradova ukazuju na četiri vrste koristi koje lokalna zajednica dobija osnivanjem gradskih baštenskih zajednica:

 

EKOLOŠKE:

  • očuvanje i uspostavljanje novih zelenih površina
  • smanjenje zagađenja
  • poboljšanje kvaliteta vazduha
  • smanjenje uticaja klimatskih promena

EKONOMSKE:

  • podsticanje lokalne ekonomije
  • doprinos ostvarivanju prehrambene nezavisnosti građana i građanki

SOCIJALNE :

  • podsticanje društvene interakcije i lokalnih inicijativa
  • smanjenje kriminala

ZDRAVSTVENE:

  • edukacija populacije, posebno najmlađe u vezi sa zdravim i održivim životnim stilovima
  • poboljšanje kvaliteta života u gradu

 

Specifični ciljeve građanske inicijative „Baštalište“:

1. PREPOZNAVANJE KONCEPTA GRADSKIH BAŠTENSKIH ZAJEDNICA U PLANIRANJU GRADA OD STRANE SVIH RELEVANTNIH INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA

2. IDENTIFIKACIJA LOKACIJA ZA REALIZACIJU GRADSKIH BAŠTENSKIH ZAJEDNICA NA TERITORIJI GRADOVA I OPŠTINA SRBIJE

3. OBEZBEĐIVANJE POTREBNE INFRASTRUKTURE NA ODABRANIM LOKACIJAMA

4. OSNIVANJE CENTRA I FONDA ZA IMPLEMENTACIJU I RAZVOJ GRADSKIH BAŠTENSKIH ZAJEDNICA.

Udruženja građana „Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ i „Beogradski festival cveća“ kao pokretači građanske inicijative „Baštalište“ pozivaju Vas da podržite ostvarivanje ovih ciljeva potpisivanjem peticije kako bi se na prostoru grada Beograda odredile odgovarajuće parcele za osnivanje baštenskih zajednica.

Inicijativu i tekuće događaje u Baštalištu možete pratiti i preko stranice na FB

Prijava na mejling listu i dirketni kontakt:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Projekti Inicijativa za bastenske zajednice Građanska inicijativa za gradske baštenske zajednice „BAŠTAlište“
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2019 BFC.rs - All rights reserved.