BAŠTAlište

Beogradski festival cveća Vas poziva da se priključite građanskoj inicijativi „Baštalište“ radi što veće promocije koncepta gradskih baštenskih zajednica, osnivanja i upravljanja zajedničkim gradskim baštama u Srbiji i zagovaranja sistematskog uključivanja gradskih bašta u lokalne urbanističke planove. 


ZAŠTO?

Život u gradskoj sredini skoro da isključuje dodir sa prirodom koji se nekada podrazumevao: Ranije smo znali kako saditi i negovati biljke. Danas je to retkost, jer se oslanjamo na masovnu proizvodnju koja donosi kvantitet, ali ne i kvalitet hrane: Sve je više onih koji su svesni (ne)kvaliteta kupovne hrane, ali zbog nedostatka znanja i veština kako da uzgoje sopstvenu, prinuđeni su da svesno uništavaju svoje zdravlje (koristeći hemijski tretirane namirnice), ali i prirodu naše Planete (podržavajući na taj način konvencionalnu poljoprivredu koja bezobzirno uništava prirodne resurse).

KO?

Razgovarajući sa prijateljima, saradnicima, volonterima, shvatili smo da ima mnogo nas koji kao urbani pojedinci želimo da se izrazimo kreativno i bavimo dobrobiti sebe i drugih. Zato smo došli na ideju da okupimo baštovansku zajednicu čiji članovi će kroz igru i zabavu učiti i uzgajati povrće za svoje potrebe, a višak razmenjivati sa drugima.

KAKO?

Pošto grad Beograd zvanično još uvek ne prepoznaje potrebu građana ali ni ekonomski interes u pretvaranju bar dela svojih prostranstava zapuštenih prostora u cvetnjake i povrnjake, odlučili smo da samoorganizovano, sopstvenim iskustvom proverimo da li je ekipa "gradske dece" sposobna da probudi u sebi zeleni gen i uživa u plodovima svog rada. Pokrenuli smo i građansku inicijativu „Baštalište“, promovišemo koncept gradskih baštenskih zajednica, osnivanje i upravljanje zajedničkim gradskim baštama u Srbiji kao i zagovaranje sistematskog uključivanja gradskih bašta u lokalne urbanističke planove.

 

Ovim putem javno ističemo ekološku komponentu gradskih bašti kao alata za postizanje održivosti i smanjenja negativnih uticaja pojedinca i zajednice na prirodu kao i ublažavanju klimatskih promena. Doprinosimo socijalnom i ekonomskom razvoju grada u vreme krize. Budimo individualnu snagu običnog čoveka smanjivanjem zavisnosti od dobavljača hrane, posrednika i veletrgovaca samo malim promenama u načinu života.

Važna korist bašti je osim hrane je i terapeutski efekat koji ima na ljude opterećene bolestima uzrokovanim nedovoljnim kretanjem i lošom ishranom tkz. bolesti modernog doba koje su prerasle u epidemiju. Dokazano je da rad sa biljkama na otvorenom doprinosi smanjenju stresa, ublažava i služi kao prevencija za psihosomatske bolesti. Kontakt sa prirodom nemerljivo pozitivno utiče na rast i razvoj dece u gradovima koja imaju sve manje prostora za igru a još manje da praktično nauče o procesu rasta biljaka i dobijanja prirodne hrane.

Da bašta postane naše igralište - BAŠTALIŠTE!

Prijave i info na    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2019 BFC.rs - All rights reserved.