Baštalište: četvrta sezona u punom jekuI ovog proleća je u Slancima grupa baštovana početnika i entuzijasta dobila svoje parče zemlje i postala deo baštenske zajednice,

koja već četiri godine zagovara održivo korišćenje otvorenih gradskih prostora i urbano baštovanstvo kao hobi i zdrav stil života za sve generacije.

Plodovi iz Baštališta 

Krčenjem preostalog dela parcele kapacitet Baštališta je ove godine sa 14 povećan na 22 individualne parcele od po 45m2. Zbog velikog interesovanja sve parcele su zauzete u vrlo kratkom roku, a zainteresovani za sledeću sezonu mogu da se informišu o radu baštenske zajednice prijavom na mejling listu. Prijave se registruju preko sajta Baštališta.

Baštalište je i ove sezone otvoreno za posete tokom vikenda i radi na tome da građanima Beograda omogući pristup veštinama i znanjima potrebnim za zdrav i održiv život, promovišući rad svoje, a i ostalih baštenskih zajednica u Srbiji i regionu kako bi ovaj koncept zaživeo i doprineo boljitku lokalnih zajednica. Već na početku sezone održana je uvodna radionica za nove članove kako bi se upoznali sa principima organskog baštovanstva i bili u mogućnosti da sami planiraju svoje parcele tokom sezone.

Prva radionica i okupljanje članova Baštališta

Zanimljivost  ove sezone je da je Ragbi Liga Klub "Crvena Zvezda"  na svoju inicijativu postao zvanični promoter Baštališta. Tokom sportske sezone 2016., igrači će na svojim dresovima nositi logo i ime Baštališta. Željko Delić, direktor RLK Crvena Zvezda tim povodom je izjavio: “Došli smo na ideju da podržimo Baštalište kao projekat koji smatramo veoma afirmativnim i od kritičnog značaja za savremeno društvo. Istovremeno, želimo da edukujemo naše članove i navijače i da ih aktivno uključimo u aktivnosti Baštališta”. Hvala im na tome!

 

Ragbi klub  "Crvena Zvezda"  promoviše Baštalište 

Beogradski festival cveća i dalje nastavlja da širi ideju gradskih baštenskih kao alata za održivi razvoj gradova. Nadamo se da ćemo sledeće sezone proširti ideju na druge delove grada kao i da ćemo se u skorijoj budućnosti izboriti za sistematsko uključivanje baštenskih zajednica u planiranje javnih gradskih prostora. Nadu nam daje činjenica da je sve više sličnih inicijativa u drugim gradovima Srbije (Šabac – Pokret za gradsku baštu, Novi Sad – Baštenska inicijativa) ali i regionu (Gradske bašte - Banja Luka, Bašta Ekologika Mareza - Podgorica).

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Projekti Inicijativa za bastenske zajednice Baštalište: četvrta sezona u punom jeku
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.