Predstavljena idejna resenja za uređenje "Zaboravljenog parka" ispod mosta Gazela na savskoj Promenadi

 U okviru zone Razgovori (Talks) na Mikser Festivalu, 06. juna 2014. u hotelu Bristol, prvi put su lokalnoj zajednici i široj javnosti predstavljena idejna rešenja i mogući koncepti rekonstrukcije “Zaboravljenog parka” na savskoj Promenadi, ispod mosta Gazela, na čijem razvoju partnerski rade BFC, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku projektnih biroa Ekologigruppen i Tengbom iz Stokholma.

Građanima je predstavljeno pet tematskih koncepata revitalizacije ovog prostora čiji je zajednički zadatak da svojim sadržajima odgovore na potrebe različitih korisnika ali njihovo spontano spajanje u prostoru, istovremeno naglašavajući prirodni, kulturološki i ambijentalni kontekst lokacije. Koncepte OTVORENI BIOSKOP - NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, KOLAŽ, PARK GUMA, DNEVNA SOBA i BAŠTA NA TOČKOVIMA predstavili su timovi studenata autora uživo a odštampane prezentacije postavljene su u galeriji "Štab" kao deo EDUzone Mikser Festivala gde su bile dostupne javnosti tokom celog trajanja festivala.

Idejna rešenja za redizajn „Zaboravljenog parka”  na šetalištu reke Save nastala su kao rezultat inicijative PromenaDA - sa idejom razvoja kreativnh punktova duž jedinstvenog javnog prostora na savskoj obali i projekta DETE i GRAD - sa ciljem kreiranja javnog prostora koji neguje kulturu igre. Pojekat istražuje, razvija i predlaže primenu inovativnih pristupa u kreiranju javnih otvorenih prostora grada, po meri dece i mladih, kao njegovih ravnopravnih korisnika i građana. 

Prezentaciji su prisustvovali građani Savamale, članovi Društva starosedelaca i ljubitelja Savamala, nezavisno udruženje “Ulice za bicikliste” koje se zalaže za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beogradu, učesnici istraživačke platforme koja se bavi arhitekturom i urbanizmom - Kamenzind, predstavnici međunarodne platforme  koja okuplja mlade planere URBEGO  kao i pojedini profesionalci iz oblasti pejzažne arhitekture, građanski aktivisti kao i zaiteresovana publika Mikser festivala.

 

Radionica PromenaDA je realizovana je u saradnji UG Beogradski festival cveća i Univerziteta u Beogradu- Arhitektonskog fakulteta, uz podršku projektnih biroa Ekologigruppen i Tegbom iz Stokholma, Švedska, a u okviru nastave dva izborna predmeta:   RE_BIRTH_Novi život napuštenih prostora, prva godina Master studija i  Stanice prirodnosti, treća godina osnovnih studija.

 

 

 

 

 

 

 

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Projekti Grad po meri deteta Predstavljena idejna resenja za uređenje "Zaboravljenog parka" ispod mosta Gazela na savskoj Promenadi
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.