Otvorena edukativna bašta "Zelena laboratorija"Na delu padine Savskog amfiteatra nedavno je procvetao višenamenski prostor "Zelene laboratorije"

U okviru prostora dizajn inkubatora Nove Iskre. Beogradski festival cveća se 2015. godine partnerski uključio u ovaj projekat koji je pokrenuo i realizovao dizajn inkubator Nova Iskra, u okviru programa "Zajednici zajedno " i uz podršku kompanije NIS.

 Prostor „Zelene Laboratorije”  je svečano otvoren 15. juna 2016.  Od septembra 2016. timovi Nove Iskre i Beogradskog festivala cveća planiraju prva predavanja i radionice dostupne svim pojedincima i grupama zainteresovanim za teme koje doprinose održivosti i zdravijoj životnoj sredini: urbano baštovanstvo, energetska efikasnost, pejzažna arhitektura, zeleni dizajn i drugo. 

Specifično osmišljen i dizajniran prostor "Zelene Laboratorije" u isto vreme je i bašta i učionica i kuhinja, u okviru dizajn inkubatora i co-working zajednice Nova Iskra, namenjen edukaciji stručne i šire javnosti u različitim oblastima baziranim na održivom razvoju, uključujući i programe za decu.

BFC je projektu doprineo kroz osmišljavanje zelenih elemenata rukovodeći se njihovom funkcionalnošću i estetikom koja se uklapa u postojeće stanje i ogleda u odabiru sadnog materijala pogodnom za racionalno održavanje, korišćenje vode i ostalih resursa. Pošto je padina 'ozdravljena' dubinskim, čišćenjem i nasipanjem zdrave zemlje, u formiranim kaskadama sada raste preko 40 različitih vrsta biljaka.

Svaka od vrsta u “Zelenoj Laboratoriji” ima svoju posebnu priču, jedne su poznate kao dekorativne vrste dok druge imaju dugu istoriju korišćenja zbog svojih aromatičnih i lekovitih svojstava. Sve biljke su obeležene svojim latinskim i narodim nazivima kako bi svaki zainteresovani posetilac mogao samostalno da se upozna različitim vrstama i njihovim osnovnim osobinama.

U radu na projektu veliku podršku smo dobili od naših dugogodišnjih partnera i saradika: Landscape Factory dizajn studija za eksterijer i enterijer, rasadnika Topalović, Miladinović i Ilić. 

Stanje terase pre uređenja

Stanje terase posle uređenja 

Delić prirode, koji je različitim bojama, oblicima i mirisima oživeo prostor u Novoj Iskri projektovan je i dizajniran da donese optimizam i inspiraciju u deo grada čija je životna sredina ugrožena jakim saobraćajnim i vizuelnim zagađenjem. Vezanost za zatvoreni prostor i gubitak kontakta sa prirodom koja je vrlo česta u gradskim uslovima života dokazano loše utiče na čovekovo raspoloženje i zdravlje. Posmatrajući biljke kako rastu i menjaju se kroz godišnja doba učimo o životu i stičemo razumevanje prirode koje se može primeniti u različitim sferama.

"Zelena Laboratorija" je lokalna demonstracija činjenice da način na koji oblikujemo pejzaž utiče na različite faktore našeg životnog okruženja, da nije potrebno mnogo kako bi ga učinili lepšim i zdravijim kroz poboljšanje mikroklime i biodiverziteta. Senzitivacija i mobilizacija za borbu protiv evidentnih  klimatskih promena i izumiranja vrsta počinje od malih koraka koje moramo napraviti svi zajedno i prvo u svojim zajednicama jer samo preuzimajući svoj deo odgovorosti, možemo očekivati promene na bolje. 

Tabla na ulazu u Zelenu Laboratoriju

 

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Naslovna Otvorena edukativna bašta "Zelena laboratorija"
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.