IV Beogradski festival cveća

IVBeogradski festival cveća
„Život!“
20–22. septembar 2013.

Park Manjež

Preuzmite program BFC 2012

 preuzmite program BFC 2013 

VRTimo život u jednoj od gradskih oaza – parku Manjež – koji je i ove godine bio podeljen na festivalske zone. Pored sedam standardnih zona, po prvi put je organizovana i reciklažna stanica Festivala – depoVRT.

 

Petak 20.9. bio je razigran profesionalni dan a subotu i nedelju su, pre svega, obeležile akcije kojima je cilj povratak prirodi.

VRToglavica

Subotnje pre podne 21.9. obeležili su učenici trećih i petih razreda nekoliko beogradskih osnovnih škola koji su sadili listopadno i zimzeleno bilje u leje koje su nakon Festivala donirane školama učesnicama VRTne radionice u okviru koncepta „Grad po meri deteta“.

Zahvaljujući Erste banci, podeljeno je 1000 čuvarkuća.

Svoje radove inspirisane prirodom predstavili su timovi Poljoprivredne škole i Škole za dizajn.

Zahvaljujući Srbijašumama ponovo je organizovan Šumarski višeboj.

VRTić

U Zoni VRTić  ponovo je sprovedena akcija „Moja prva biljka moja prva reciklaža, donesi 5 upotrebljenih Tetra pak ambalaža“. Nekoliko stotina sadnica „viole“ dobile su svoje vlasnike. Kompanija „Tetra Pak“ u saradnji sa UG „Mali, veliki koraci“ 21 i 22. 9. organizovala je radionicu na kojoj se koristi reciklirani karton od iskorišćene ambalaže. Na licu mesta bile su i mašine pomoću kojih se reciklaža obavlja.

Svetski fond za prirodu WWF organizovao je Eksperimentarijum i druge radionice za decu.

depoVRT

Šta se sve može dobiti od iskorišćenih limenki pokazao je Recan.

Umetnička instalacija – drvo od reciklirane kartonske ambalaže koju koristi Tetra pak, naraslo je tokom trajanja Festivala i dobilo plodove.

Na štandu „Arhikulture“ predstavljene su kućice za ptice od prirodnog materijala.

osVRT

U  amfitetaru Muzičke akademije organizovana je debata „Inicijativa za gradske bašte“. Učesnici su bili domaći stručnjaci i gosti iz inostranstva koji su pokazali svoj primer dobre prakse.

iZVRtanje

Uživanje u najsenovitijem delu parka uz Doncafė. Listanje časopisa, razgledanje Wwoof organske pijace, aromatičnog i začinskog bilja  i druge akcije koje prijaju svim čulima.

VRTlog

3 sata kvalitetnog soula i džeza uz „Soul Town“ i nastup samoorganizovanog hora „Horkestar“.

VRT VRTova

i u njemu Rajski VRT, BFC Show Room, Teratorija, postavke mini vrtova i još mnogo toga...

Pored radionica koje su trajale celog vikenda, u nedelju 22.9. park su posetili biciklisti beogradske „Kritične mase“ koji su napravili „Kritična masa“ piknik, nastupao je Horkestar, zabavljačka trupa „Muka i Bruka“ vežbala se joga, oživljavala „Dnevna soba vila i vilenjaka“ , slušala predavanja i posmatrale akrobacije „Cirkusfere“ na štandu „Daj daj“ pelena, vežbao parkour uz „Avanturiju“ i odmarale oči na cveću u zoni VRTeška.

Na IV BFC-u organizovano je prikupljanje garderobe i hrane za beskućnike u okviru akcije „Moj komšija bez krova“. 

 

Zahvaljujemo se svim posetiocima BFC-a jer su svojim prisustvom doprineli da se u parku kao urbanoj oazi zaVRTi Život.  Takođe se zahvaljujemo svim učesnicima, partnerima, volonterima i prijateljima Festivala na velikoj podršci.

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Festival BFC IV
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.