II Beogradski festival cveća

IIBeogradski festival cveća
„Glavu gore, nežno gazi“
23 - 25. septembar 2011.
Park Manjež i Kulturni centar Grad

12 000 posetilaca, preko 60 izlagača i učesnika su obeležili tri dana II Beogradskog festivala cveća, 

u srcu Beograda zahvaljujući prijateljima i partnerima Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda, opštini Savski venac,  JP-u Srbija Šume,  JKP-u Gradsko zelenilo,  kompanijama Strauss Adriatic (DONKAFE), Tigar, EkoStar Pak.

Kroz sedam programskih zona na II BFC-u su prikazani projekti sadašnjosti i budućnosti koji pokazuju kreativnost i inovativnost profesionalaca i onih koji će to postati. Putem live stream-a world wide prenošeni su stručni skup osVRT i najzanimljiviji programski delovi festivala, zahvaljujući kompaniji Maksnet.

Drugi Beogradski festival cveća otvoren je stručnim skupom osVRT uz poziv stručnjacima, predstavnicima javnih institucija, privrednog sektora, nevladinih organizacija i medija da podstaknu dinamičniju razmenu informacija o strategijama, projektima i proizvodima koji nude perspektivu zdravijeg i lepšeg Beograda budućnosti. U fokusu osVRTa bila je Strategija pošumljavanja Beograda (Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda), GIS za zelenilo (Gradsko Zelenilo/UPAS), savremeni trendovi u uređenju eksterijera i perspektive proizvoda od reciklata gume (kompanija Tigar). 

U okviru zone VRT VRTova mogle su se videti savremene tendencije u pejzažnoj arhitekturi koje su predstavili pejzažni biroi. Beograđani su imali priliku da prošetaju kroz vrtove Pistoia Piante, Demetre, Gras Gardena, Europlantuma i Gardoš usluga, originalno dizajnirane i bogate nesvakidašnjim postavkama. U okviru ove zone posetiocima je približen i duh Japana kroz uživanje u uređivanju zen vrta u radionici U potrazi za ZENom, izložbu bonsai eksponata Udruženja bonsai Beograd ili prezentacije umetnosti i veštine kreiranja ikebane Studia Opstanak.

U zoni VRToglavica posetioci su mogli da pogledaju inovacije i kreacije studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, učenika i profesora Tehničke škole Drvo Art, Poljoprivredne škole Beograd i Šumarskog fakulteta. U radionici S.O.S. Origami studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, posetioci su zajedno sa njima svojim ekološkim porukama olistali Drvo dobrih želja, bili u prilici da pogledaju instalaciju studenata Šumarskog fakulteta Volim drvo.

U okviru zone VRTeška, na II Beogradskom festivalu cveća posetiocima je bilo ponuđeno i sezonsko cveće, cvetni aranžmani kao i detalji za enterijer i eksterijer kojima su mogli da oplemene svoj dom, a bila je organizovana i humanitarna prodaja dece sa posebnim potrebama iz Osnovnih škola „Anton Skala“ i Dnevnih boravaka „Obrenovac“ i „Kornelije Stanković“.

U okviru zone VRTić, namenjenoj deci, u saradnji sa JP „Srbijašume“ organizovan je Šumarski višeboj, rekreativno takmičenje za osnovce šestih razreda u kome je učestvovalo 16 beogradskih osnovnih škola. Uz podršku Gradskog zelenila organizovana je radionica Moja prva biljka, kroz koju su deca mogla da nauče kako da zasade i da se brinu o mladim sadnicama. U interaktivnoj predstavi Reciklaža nije foliraža najmlađi su kroz pesmu i igru sa Vilama naučili kako da sortiraju otpad. Zavod za zaštitu prirode je u kreativnoj radionici Bojanka biodiverziteta decu upoznao sa zaštićenim i ugroženim vrstama flore i faune.

Beogradski festival cveća je svojim posetiocima ponudio i raznovrsni umetnički i kulturni sadržaj u zoni VRTlog. U subotu, 24. Septembra je oko stotinu učesnika i posetilaca festivala moglo da se poistoveti sa svojim omiljenim cvetom stojeći u saksiji, u interaktivnom performansu CVEĆE, autora Uglješe Vrcelja, u organizaciji agencije SuperDot.

Posetioci II BFC-a su imali prilike i da uživaju u izvedbi muzičkih numera studenata Muzičke akademije u Beogradu kao i da pogledaju interaktivnu izložbu studenata Akademije lepih umetnosti pod nazivom PROMENE – brzi crteži, grafiku Efekti prirode umetnice Vesne Opavski, skulpture na temu prirode umetnika Bojana Krstića.

U Parku Manjež 24. i 25. septembra, posetioci su mogli da se odmore i relaksiraju u zoni izVRTanje, začinjenom aromatičnim mirisima i ukusima – od kafe do raznovrsnog začinskog bilja i upotpune svoj doživljaj prelistavanjem i čitanjem knjiga izdavačke kuće Geopoetika i časopisa Sensa koji su štampani na recikliranom papiru. Udah prirode je bio čas joge na otvorenom za posetioce festivala u organizaciji studija Ana Rado.

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Festival BFC II
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.