I Beogradski festival cveća

I Beogradski festival cveća
„Tu se susreću priroda i mašta“
23 - 26. septembra 2010.

BFC 2010 je okupio preko 30 učesnika i izlagača obuhvatajući firme, javne institucije, fakultete i škole, nevladine organizacije, umetničke grupe i pojedince. 

Tokom četiri dana Festival je posetilo preko 5000 posetilaca. Preko 150 učesnika se okupilo na stručnom skupu BFCa. U kreativnim i rekreativnim radionicama učestvovalo je 500 dece.

Prvi Beogradski festival cveća je izmamio puno osmeha i preživeo prve kritike! Pokazao kako jedan urbani prostor može da postane oaza koja našu svakodnevnicu čini lepšom, kreativnijom i, najvažnije, zdravijom. BFC je na nov i svež način pozvao i podsetio građane da i sami mogu da doprinesu izgledu svog grada i svog neposrednog okruženja,  zahvaljujući pokrovitelju festivala gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Stručni skup_ Kulturni centar Grad

Prezentacijama projekata „Urbani džepovi“ i „ Baštenske kolonije“ prisustvovalo je preko 90 predstavnika opština i javnih institucija, studenata i profesionalaca pejzažne arhitekture iz Beograda i Novog Sada. Pokrenuta je inicijativa za uredjenje mikro napuštenih zelenih prostora pod nazivom „Urbani džepovi Beograda“ koja je tokom 2011 godine dobila svoje pilot izdanje uz podršku gradskog Sekretarijata za životnu sredinu. Predavanje gostujućeg predavača iz Francuske Lori Konijam  pejzažnog arhitekte i umetnika koja je podelila svoja radna iskustava sa preko 150 gostiju stručnog skupa.

Mesto gde priroda postaje inspiracija i kreacija_ galerija Progres

Kroz umetničke projekte, dela likovne i primenjene umetnosti, instalacije, skulpture, fotografije, filmski i video program, predstavili su se autori koji se bave umetničkim istraživanjem prirode. Uvek aktuelna tema osvetljena je putem razlicitih medija, kroz dela različitih umetničkih pristupa i senzibiliteta.

Centralnu postavku i atrakciju izložbe predstavljale su cvetne instalacije različitih domaćih studija za cvetni dizajn i aranžiranje. Emitovan je film „Home“ francuskog reditelja i kratki ekološki filmovi francuske produkcije.  Izložbu je posetilo 2000 posetilaca.

Zeleno srce grada _  plato ispred Filozofskog fakulteta i Akademski park

Urbani prostor platoa je postao zelena oaza u kojoj su bile ekološke instalacije sa značajnim porukama, radionica Moja prva biljka , reciklaža i aranžiranje cveća, proizvodjači sadnog materijala,  edukativni i informativni  centri o značaju šuma i botanike,  mini vrtovi vodećih domaćih biroa. U Akademskom parku je održano takmičenje za osnovce Šumarski višeboj gde su se učesnici susreli sa sportskim duhom  u otvorenom prostoru i zanimljivim prirodnim preprekama u stilu igara bez granica.

 

 

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Festival BFC I
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.