BUĐENJE ČULA NA ŠESTOM BFCu

BUĐENJE ČULA NA ŠESTOM BFCu

Šesti BFC protekao je 26. i 27. septembra u znaku buđenja svih čula, a rani jesenji ambijent Parka Manjež pretvorio u otvorenu scenu ispunjenu mirisima, ukusima, oblicima, bojama i zvucima, kreirajući autentičan urbani doživljaj.

Galeriju 6. BFCa pogledajte OVDE

BFC je i ovog puta obradovao Beograđane raznovrsnim programima, sa preko 60 učesnika i izlagača, u kojima je publika bila pozvana ne samo da uživa, već i aktivno učestvuje svojim kreacijama, znanjem i glasanjem!  

Tako su posetioci festivala mogli da stimulišu i istraže svoje čulne doživljaje u Senzornom vrtu BFCa, konstruktorskoj radionici MIkado struktura, kao i da učestvuju u performansu „Šeto čulo, peti element - Cvet“ simulirajući zvuke kiše, vetra i groma na replikama srednjevekovnih teatarskih zvučnih mašina.

U okviru audio-vizelne instalacije "Ptice" posebna radionica posvećena je deci i mladima kroz istraživanje onomatopeja i oblika prirode. Edukaciji i kreativnom razvoju najmlađih posvećene su i brojne radionice crtanja, oblikovanja i eksperimentisanja širom parka Manjež.   

Sasvim posebnu notu dobio je vikend u Manježu kroz izvođenja vrsnih muzičara domaće klasične scene koji su oduševili prisutne interpretacijama ili svojim aranžmanima klasike, popa i tradicionalnog balkanskog zvuka.

Ovaj umetnički doživljaj otvoren je plesnim nastupom „Valcer cveća“ u izvođenju baletskog studija Adađo.  

U zoni "Rascvetavanje uz Flosal" svi zainteresovani dobili su naučno zanosvane savete  profesionalaca o nezi i organskoj prihrani za svoje cvetne ljubimce, dok su najkreativniji dečiji crteži nagrađeni kartama za predstave u pozorištu Duško Radović.

Uz podršku Flosala, kao novina Šestog Beogradskog Festivala Cveća organizovano je glasanje publike za izlagača sa najboljom postavkom, a među tri izglasana favorita žiri je za pobednika proglasio Rasadnik Torteli iz Temerina i dodelio mu titulu "Flosal utisak 6. BFCa" kao i novčanu nagradu.

Osim mirisa cveća, sa tradicionalno kvalitetne izložbe VRTeška, posetioci su uživali u mirisima i aromama novih ukusa Doncafe, a oni koji su pokazali dobro poznavanje ove kulture i da osvoje biljku kafe.  Biljku na poklon dobili i svi učesnici akcije „Moja prva biljka, moja prva reciklaža – donesi 5 upotrebljenih Tetra Pak ambalaža“, i tako stekli prve lekcije o važnosti reciklaže i pravilnog postupanja sa ambalažnim otpadom.

Pod nazivom "Organik ukus" održala se po četvrti put u okviru Festivala pijaca WWOOFdomaćina koji su ponudili zdravu i organsku hranu proizvedenu ručno i na tradicionalan način. Ovogodišnji BFC bio je i domaćin "Otvorenog predavanja o ljudskim pravima" posvećenog srpskom znakovnom jeziku i pravu na informisanje osoba sa oštećenim sluhom, u organizaciji Centra za orjentaciju društva i Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ).

Time je u duhu solidarnosti, međusobnog uvažavanja i razumevanja, uz podršku za brigu kako o ljudima, tako i o prirodnom okruženju uspešno započelo buđenje šestog čula na ovogodišnjem Beogradskom festivalu cveća, i naravno, nastavlja se... 

pratite nas i dalje na Facebook-u

BFC su podržali Sekretarijat za kulturu i Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda. 

FOTO 6. BFC

 

 

O nama

BFC istražuje i pokreće ideje koje čine da urbani pejzaž postane humano mesto saširokim spektrom aktivnosti i sadržaja - od zdravog života i razvoja urbane kulture do oslobađanja stvaralačkog potencijala svih građana i generacija. 

Podstičemo participaciju kreativaca, zajednica i pojedinaca da kroz kreativne alate primenjene arhitekture, hortikulture, urbanog dizajna, malih i velikih prostornih intervencija doprinesu stvaranju javnog prostora kao mesta socijalne i kulturne integracije.  

BFC organizuje edukacije i javne događaje, projektovanje i uređenje otvorenih prostora, terenske akcije, razmenu informacija i dobre prakse različitih aktera (organizacija, javnih institucija, građana, privrednih subjekata) koji svojim delovanjem ne-posredno utiču na kreiranje i održavanje otvorenih javnih gradskih prostora.

Vi ste ovde: Home Festival BFC VI BUĐENJE ČULA NA ŠESTOM BFCu
 
 
Doncafe
 
 
Super DotSDC  Ecf  bas
 

© 2017 BFC.rs - All rights reserved.