//Jel tebi ovo OK?

Jel tebi ovo OK?

3. jun 2017, 11 do 15h kod Kalenića

Prve junske subote u parkiću Petar Bojović kod Kalenić pijace udružene inicijative unutar platforme Naš grad naša scena pozabaviće se problemom “nevidljivog otpada” na ulicama našeg grada.

Kreativna akcija trajaće od 11 do 15h, kada mnoštvo kupaca hrli ka pijaci ili se već vraća. Ovoga puta na toj uobičajenoj pijačnoj ruti, Beograđani će imati priliku da vide instalaciju drveta obraslog plastičnim kesama sa pitanjem: JEL TEBI OVO OK? Ovom prilikom inicijatori će vredno peglati i šiti plastične kese recikliraujći ih u kompletno nove i unikatne cegere.

Zainteresovani prolaznici imaće šansu da osvoje neki od ovih cegera tako što pokažu spremnost da bar jednom nedeljno u nabavku ponesu ceger umesto da se vrate sa gomilom novih plastičnih kesa.

Oni koji iskažu spremnost da ubuduće koriste džepne piksle, umesto da svoje opuške seju po ulicama i parkovima, osvojiće mini pikslu za svoj džep! Još korisnih ekoloških predloga-poklončića presrešće one koji prošetaju Kalenić trasom 3. juna oko podne, a svako će izabrati najprikladnije za sebe.

Oni najzainteresovaniji za ove male promene navika kojima itekako možemo doprineti čistijem i zdravijem okruženju, moći će uz kafu da se pridruže kreativnoj reciklaži i nauče kako da sami iskreiraju poneki ceger za svoje najbliže i tako prošire ovu korisnu naviku.

Projekat „Naš grad, naša scena“ regionalnog je karaktera i posvećen je kreativnoj transformaciji javnih gradskih prostora u mesta kulture, igre i dijaloga. On omogućava građanima da preko veb portala http://nasgrad.org/ mapiraju, istaknu i okupe lokane istomišljenike oko zapuštenih javnih prostora koje bi preuredili i dali im novu, korisniju i bolju svrhu. Kreatvici iz oblasti urbanih umetnosti će im predložiti načine i rešenja za ostvarivanje predloženih zamisli i željenih promena.

Inicijativu su pokrenuli udruženja građana Pixla, Beogradski festival cveća i kolektiv Ministarstvo prostora.