//Ekonaut

Ekonaut

Godina 2018. za nas je bila značajna. Sestrinsko udruženje gradjana EKONAUT osnovano 2016. nastavilo je priču o baštnskim zajednicama i pokrenulo je zanimljiv projekat u partnerstvu sa BFC-om.

Zaživeo sa projektom Zdravac – Centar za gradske bašte, nagradjenim od UNDP-a i Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ekonaut se pozicionirao kao socijalno odgovorno i ekološko preduzetništvo u praksi. Zdravac je smešten uz obalu Save na Makišu i na njegovim površinama su uzgajani organski plodovi za gradjane, a korisnik i partner je bila i Ambasada Švedske. U godinama koje su dolazile lokalne samouprave, a i gradjani nisu prepoznali ovaj  projekat koji i danas traži lokaciju gde možemo uzgajti naš organsko povrće, za kojim u stvari trčimo po supermarketima.

Te godine paralelrno sa Zdravcem, Ekonaut je razvio još jedan značajan projekat BeeConnected, koji se bavi pčelama u našem lancu ishrane. Logično je da ova dva projekta se razvijaju zajedno, jer ne možemo živeti u skladu sa prirodom ako samo pravimo trendove, a ne recikliramo, ne štedimo vodu, prašimo i ubijamo one koji nas hrane i daju nam kiseonik. U 2018 godini smo povezali više aktera u zaštiti životne sredine i umrežavamo ih sve više i više svake godine, jer ekologija je sve zajedno i sve je povezano, nema preskakanja.