//BeeConnected i Happy Honey @ 9. BFC

BeeConnected i Happy Honey @ 9. BFC

NEDELJA 22. septembar 2019, u Dorćol Platzu od 13 do 15.30 sati >>

Da li znate da pčele opstaju i bivaju manje ugrožene u gradu, jer se pesticidi i insekticidi manje upotrebljavaju nego u seoskim sredinama gde preovlađuje poljoprivredna proizvodnja? Više o urbanom pčelarstvu i uspesima profesionalaca, preduzetnika i hobista saznajte na BFCu

13.00-14.00

Prezentacija projekta BeeConnected i predstavljanje priručnika “Sto biljaka koje možete zasaditi kako bi nahranili pčele”

Govore: Miljan Peljević, koosnivač Nove Iskre dizajn inkubatora i cowoking zajednice; Sabina Kerić, ekološko udruženje Ekonaut i autorka priručnika “Sto biljaka…”; Slađan Simonović, profesionalni pčelar i osnivač mobilne službe za spašavanje gradskih pčela 

14.00-14.45

Predavanje “Pčele i ljudi”, Marko Mijajlović osnivač Happy Honey preduzeća i profesionalni pčelar

14.45-15.30

Happy Honey druženje i degustacija uz podelu priručnika “Sto biljaka koje možete zasaditi kako bi nahranili pčele”

Svi posetioci ovog programa će biti u mogućnosti da dobiju priručnik “Sto biljaka koje možete zasaditi kako bi nahranili pčele” i probaju Happy Honey proizvode.

BeeConnected

BeeConnected je nastao kao jedinstven lokalni projekat i kampanja iz domena urbane ekologije, po modelu sličnih svetskih inicijativa za urbano pčelarstvo. Bavi se postavljanjem, iznajmljivanjem i održavanjem košnica. U okviru projekta organizuju se obuke se nezaposlene i druge osobe koje žele da se bave pčelarstvom, profesionalno ili kao hobijem. Na taj način dolazi do većeg uključivanja i informisanja šire javnosti kod nas o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi oprašivači a o čemu se do sada kod nas malo čulo i govorilo.. sve dok nisu počeli veliki pomori ovih insekata.

Prema istraživanjima Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, na teritoriji Beograda pčele daju med koji je po svim standardima zadovoljavajući za ljudsku upotrebu.  Naš grad na svojoj teritoriji ima veliki potencijal koji leži u bogatom biodiverzitetu flore i faune zbog zelenog prstena koji ga okružuje pa je povoljno stanište za razne vrste pčela i drugih insekata oprašivača – od kojih zavisi naša hrana.

Projekat su zajedno osmislili i sprovode: ekološka organizacija Ekonaut, Nova Iskra dizajn inkubator i coworking zajednica, Pčelarsko gazdinstvo Simonović i kompanija Happy Honey koja proizvodi inovativne slatkiše na bazi meda.  Projekat se sprovodi u kooperaciji sa Heinrich Boll Stiftung predstavništvom Beograd.

Osnivači na 9.BFCu objašnjavaju kako je projekat inicijalno nastao, kako će se dalje razvijati i predstavljaju kampanju koja ga je pratila proteklih nekoliko meseci uspevajući da za temu zainteresuje čak i medije. Veliki doprinos kampanji dalo je postavljanje košnica na krovu agencije Kreativa Unlimited koja je sa pokretačima projekta aktivno radila na kampanji i širenju informacija o važnosti pčela.

Najbolje iz Srbije

Marko Mijajlović, pčelar i osnivač kompanije Happy Honey, predstaviće svoj pogled na pčelarstvo kao i odnos između pčela i ljudi. Happy Honey je i dobitnik prestižne nagrade Najbolje iz Srbije za Najbolje uvođenje startup preduzeća u 2017 godini. Za nešto više od godinu dana ova kompanija je uspela da postane vodeći brend u svojoj kategoriji u Republici Srbiji i da dogovori izvozne poslove za tržišta Norveške, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske.